Fehér

A tisztaság, a védettség, a fenségesség kifejezője, ugyanakkor a távolságtartás és az érzelgősség színe. A fehér a tökéletesség, az ártatlanság, és a transzcendencia megtestesülése. A béke és a bölcsesség színe, mint a békét jelentő fehér zászló, vagy Picasso békegalambja. A keresztény országokban a menyasszony és a kisgyerekek az ártatlanság színét, a fehéret viselik. Kínában a feketével ellentétben a fehér a gyász színe. Minden színt magába foglal, fényes.
 
 
Fekete

Az éjszaka színe, a halál szimbóluma. A fekete általánosan a gyászhoz, a fájdalomhoz, a gonosz erőkhöz kötődik. A fekete üres szín, nincs benne semmi. A napfényt elnyeli. Keresztény kultúrkörben a fekete az özvegység jelképe, a lemondás, a bűn, a pokol és bűnhődés szimbóluma. Hagyományosan a szomorúság, a terméketlenség és a titokzatosság kifejezője. Manapság azonban a fekete az elegancia és a tűz színe.


Kék

A tudati kiegyensúyozottság, a belső nyugalom színe. Az ultraibolya fényről mindenkinek a káros sugárzás jut eszébe. Pedig a mesterséges fényforrásokból kis adagokban érkező UV-fény gyógyító hatású. A tenger, az ég, a transzcendens színe. Az intelligencia, a megnyugvás szimbóluma. A barátság és a belső béke színe, az ég kékjeként pedig az érzésekhez és az álmokhoz hasonlítjuk. A sötétkék biztonságot, a világos könynyedséget fejez ki.
 

Lila

Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az intuíció, az empátia színe. A lila a vágy, az értelem, a bölcsesség és az egyensúly színe. A katolikus kultúrában legfőképpen a Krisztus utáni gyászt jeleníti meg húsvét idején. Magyarországon egészen a 17-18. századig a gyász színe volt.
 

Narancssárga

A piros és a sárga keveréke, ezért ötvözi a két szín tulajdonságait. A buddhisták ruhájának domináns színe. Hitük szerint a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása. Kínában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. Pozitívan hat a kezdeményezőkészségre. A nyitottság, a fiatalság, az életkedv és az önbizalom színe, de jelenthet könnyelműséget és felszínességet is.

 
Vörös

Éppúgy lehet az élet, mint a halál jele; mindkét esetben a vérrel asszociálható. Elsősorban a szív, a szeretet, a szerelem színeként tartják számon. Egyszerre jelképezi a szerelmet és a háborút. Energiát, agresszivitást, erőt és harciasságot sugároz. Az erotika, a szenvedély szimbóluma is, kihívó, provokatív hatást is kiválthat abban, akivel életünkben esetleg először találkozunk. A tűz és a föld színe. Általában romantikus hangulat megteremtésére használjuk. Az erő és a határozottság, a vitalitás, a szenvedély és a kreativitás kifejezője. Általában az ördög színének is nevezik.


Rózsaszín

Belső feszültségek, védettség iránti vágy, kimerültség, az önértékelés, önszeretet hiánya esetén javallott. Megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít, támogatja önszeretetünket. Segít, hogy megszabadulhassunk belső görcseinktől és a túlzott kötelezettségektől.


Sárga
 
A közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Az örök fény, hatalom kifejezője. A hit, a jóság, az intuíció színe.  A siker, a szerencse, az önmegvalósítás, a bölcsesség és a logikus gondolkodás kifejezője. A napfény színe, meleget és lelkesedést sugároz.
 
 
Szürke

A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A keresztény szimbólikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi. Ebben az értelemben vált az egyházi közösségek, a rendek megkülönböztető színévé. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

 
Zöld

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Meleg és hideg, égi és földi keveréke. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. A kereszténységben a halhatatlanság, a feltámadás színe.


Barna

Az egészség, az egyszerűség, a praktikus képességek, a nyugalom, az állandóság, és az elégedettség színe. Úgy hat, akár a csokoládé: boldogságérzetet nyújt, aztán nem tudsz nélküle élni. A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. Mint anyagi szimbólum, az ösztönszféra  kifejezője is.


Arany

A napfény, az isteni hatalom, a megvilágosodás, a halhatatlanság, a dicsőség jelképe. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. A kereszténységben, az ikonfestészetben és a román kor nyugati festészetében az arany háttér a  transzcendens szférára, a mennyei birodalomra utal az arany dicsfény, a glória pedig a megdicsőült szentekre.


Ezüst

Utalhat a kereskedelemre és a pénz hatalmára. Az egyiptomi mítoszok szerint Ré napisten csontjai ezüstből vannak. Kínában a legértékesebb fémnek tartották; a Tejútat "ezüstfolyónak" nevezték. A görög-római mitológiában a második világkorszak az ezüstkor, amely az aranykor boldog világával szemben a hanyatlás kezdete. Míg a királyok féme az arany, a királynőé az ezüst
.

A bejegyzés trackback címe:

http://jolkifestelek.blog.hu/api/trackback/id/tr751780536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.